RADIO VOCATIV

joi, 28 iunie 2012

,,Cercul de prieteni nu se măsoară cu compasul'' ...Pariu pe Prietenie










Duminică, 24 iunie 2012, Mojo Club,  a fost gazda perfectă pentru pariori, acei ciudaţi care cântă şi recită când jandarmii fac zid la 100 de metri de club, acei ciudaţi care inţeleg să-şi trăiască viaţa dincolo de promisiunile specimenelor infatuate care-şi doresc bogăţii, altele decât bogăţiile spiritului întâlnit în clubul din centrul vechi al oraşului, acei ciudaţi care se purifică prin muzică şi poezie, în ziua alegerilor mai marilor obştei, scârbiţi fiind de mascarada ieftină, de pe scena politică, unde sloganul preferat este ,,să trăiţi bine!’’, o persiflare arogantă,  adusă unui popor  ce  încă mai speră la o minune care să-l scoată din noroaiele existenţiale băsiste.

Să revenim la ciudăţeniile noastre.  Seara din 24 iunie a fost o seară specială. Vă întrebaţi,  probabil, de ce a fost altfel  decât în  alte seri.... pentru că poetul Ştefan Ciobanu şi-a sărbătorit ziua de naştere alături de prietenii săi din Mojo Club, a fost o seară specială pentru că i-am avut  alături de noi pe  Dragoş Vişan, scriitor, eseist, jurnalist,  pe micuţa Raluca Neagu din Călăraşi, care se impune  din ce în ce mai mult în poezie, pe Eugen Bot, poet, pe Mălina Constantin, poet şi realizator de emisiuni la  RadioGreen, pe Mihaela Aionesei, alias ,,mignona’’,  poet  şi administrator fan club folk FB, o bocăncioasă care şi-a dorit din suflet să ajungă la o serată a Pariului pe Prietenie şi care a spus, încântată fiind de ceeea ce  a găsit acolo: ,,Cercul de prieteni nu se măsoară cu compasul’’, o vorbă înţeleaptă.  Ce poate fi mai frumos decât să poţi împărţi prăjiturile cu vişine,   ,,friptura ’’ cu susan şi  o felie de tort, cu artiştii, oameni fără fumuri,  oameni  prietenoşi care ştiu să zâmbească şi să vorbească cu cei care-i apreciază şi îi admiră, cu cei care-i aplaudă?
Am ascultat cu interes şi plăcere micuţele poezii lipone, care au devenit în ultimii ani tot mai ingenioase, europenii încercând diverse forme ale haiku-ului, considerat de englezi  un scurt poem de o respiratie, care conţine, de obicei, o juxtapunere de imagini. Senryu este o altă formă a poeziei japoneze, un poem satiric despre natura umană.
Voi aduce în atenţia celor interesaţi câteva dintre perluţele adunate în seara pariului, o seară în care au fost invitaţi câţiva talentaţi autori ai acestei specii lirice.

* ,,soare de toamnă/ două monede /peste ochii mamei mel; 
* dimineaţă însorită/ iubesc până şi câinele vecinului meu;
* uşoară sfadă/ puf de păpădie/ în părul ei;
* de aceeaşi vârstă/ umbra ei şi cu mine;
* lună plină/ prostituata mă strigă în cer;
* lună nouă/ a ucis licuriciul… 
* ziarul de duminică/ o muscă / printre titlurile de- o şchioapă’’. (Petar Chuhov)/ traducător Marius Chelaru.

* ,,la malul mării/ ca un val/ mă izbeşte un fluture-n piept;
* înfloresc teii/ un copil desenează o viaţă uriaşă/ pe ziduri;
* luna e o rană/ singurătatea se întinde/ ca o pată de sâng;
* peste tot întuneric/ doar în gura poetului/ este lumină’’. (Rodian Drăgoi)

* ,,epitaf – un strop de rouă e omul/ un vis repetat într-un vis/ o lumină peticită lăsând pe pământ/ sarea unei lacrimi…
* amiază – copacul îmi mângâie privirea/ cireşele se sărută cu foc/ pisica face echilibristică pe raza vieţii/ şi doar ploaia mai ştie ce aştept… 
* lacrimei din cer - luna văduva şi-a pus rochia neagră/ caută acum deasupra pădurii un lac/ ca să-i reflecte tristeţea…
* fleoare de colţ - ca floarea de colţ o să plângă/ roua va cădea de pe stâncă în hăul adânc în care florile plâng… 
rima la lac/ este lac rimă/ lacrimă’’.  (Peter Stragher)

Alex Turcu şi Ştefan Ciobanu au lecturat poezii captând atenţia publicului.
Momentele muzicale ne-au fost dăruite de prieteni buni ai acestor  întâlniri :  Walter Ghicolescu ne-a bucurat sufletele cu piese din repertoriul său  precum ,,Nu-mi spune/ Telefon peste moarte/ Contabilitte etc.’’;  Ovidiu Mihăilescu - ,,Tamara/ Tânăr şi liber/ Ea bea cafea dimineaţa….’’, Evandro Rossetti - ,,Magie de seară/ Dacă aş putea/ Dor de Bacovia …’’;  Andrei Păunescu, Napu Mihai- ,,Amor cubist/ Doamne, ocroteşte-i pe români/ Suntem pe mâna unor nebuni …’’; Radu Pietreanu - ,,Hai la discotecă/ Înger şi drac/Grea maturitatea…’’;  Cristian -  Artur Pup, Vichi Stephanovici.

Au stat în umbră şi s-au bucurat de fiecare moment al serii, alături de prieteni: Clara Mărgineanu, Sorin Teodoriu, Ştefan Ciobanu, oameni care au câştigat toate pariurile cu prietenia, pentru că au un suflet frumos.
M-am bucurat de prezenţa jovială  a cantautorului  Nicu Nicuşor şi sper ca pe viitor să susţină un minirecital, aşa cum s-a întâmplat la prima sa întâlnire cu pariorii. Ne face plăcere să avem printre noi asemenea oameni.

Sorin Teodoriu m-a prins din nou nepregătită, invitându-mă lângă el, acolo unde se strâng mănunchi toate privirile celor prezenţi în sală. A povestit tuturor despre experienţa avută la radio Romatthy, unde a fost invitatul meu, pentru  profilul său  radiofonic,  realizat în emisiunea,,Vieţi între coperte’’. Am vorbit despre unul din punctele importante atinse în interviu: Andrei Păunescu şi ziarul ,,Flacăra lui Andrei Păunescu’’, un cotidian săptămânal cu  rubrici extrem de  interesante,  semnate de nume cu greutate: Alex Ştefănescu, critic literar, Clara Mărgineanu – poet, realizator  TVR2 Cultural, partener al cenaclului  Pariu pe Prietenie, jurnalist  – Ion Dodu Bălan, Ana- Maria Păunescu, Andrei Păunescu. Cum spuneam, Sorin m-a pus în încurcătură şi de această dată, întrebându-mă dacă-l invit în emisiunea mea şi pe Andrei Păunescu. Phiu! M-a electrocutat. I-am răspuns cu mari emoţii, căci îl aveam în faţa mea chiar pe Andrei care zâmbea amuzat privindu-mă, că este prea mult pentru mine. Nu îndrăzneam să visez la asemenea onoare. Îmi simţeam picioarele jucând sârba pe loc, fără vrerea mea.  Intervenţia Clarei Mărgineanu a făcut posibilă minunea: acceptul lui Andrei Păunescu pentru a participa la emisiunea ,, Vieţi între coperte’’. De emoţii am uitat să fac ce era mai important, să cer invitatului o carte de vizită pentru a-l contacta. Sunt convinsă că prietenul la nevoie se cunoaşte şi că voi  obţine o notă de contact. Îi mulţumesc din suflet lui Andrei şi celor doi prieteni - Sorin şi Clara.

Am avut onoarea să-l am alături de mine pe domnul Dan Simion, directorul teatrului InDart care-mi spunea că a avut un sezon plin. Şi-a făcut mea culpa pentru că nu a postat anunţuri pe  Bocancul Literar cu spectacolele teatrului şi a promis  că se va ocupa de acest aspect pe viitor, promisiune care m-a bucurat.
Iată cum s-a apropiat  miezul nopţii şi întâlnirea nu s-a sfârşit. Pentru că micuţa mea prietenă urma să susţină un examen a doua zi, am decis să ne retragem, lăsând în urmă ,,Înger şi drac’’, pe Radu Pietreanu şi Napu, alias ,,Vacanţa muzicală’’,  cântând relaxaţi, cu bucurie, celorlaţi prieteni rămaşi să petreacă cea din urmă întâlnire, înainte de vacanţă. Da, Pariu pe Prietenie intră în vacanţă.
Să ne vedem cu bine, în tomană, prieteni! 
ave!
C&M

La un covrig de vorbă între prieteni

Fraţii Walter şi Gilbert Ghicolescu & Nicu Nicuşor căruia îi râd şi gândurile...
Sorin Teodoriu, Gilbert Ghicolescu şi Nicu Nicuşor(enciclopedia folk)
Walter Ghicolescu, Bot Eugen, Mihaela Aionesei, Raluca Neagu şi subsemnata C&M, la un covrig de vorbă

Walter G. şi Sorin T. împart prieteneşte un covrig
Dan Simion, directorul teatrului InDart, atentează la bucata lui Sorin Teodoriu sub privirea amuzată a poetului  Rodian Drăgoi
Ştefan Ciobanu şi Walter Ghicolescu
Radu Pietreanu şi Evandro Rossetti
Poetul Ştefan Ciobanu
Clara Mărgineanu şi Alex Turcescu răsfoind ,,Flacăra lui Adrian Păunescu''
Raluca Neagu, Mihaela Aionesei şi Dragoş vişan
Simpatica Dana Horjoagă, prietena tuturor folkiştilor

Ovidiu Mihăilescu recitând
Petar Chuhov oaspete sosit din  Bulgaria şi  Peter Stragher
C&M, Raluca Neagu şi Mihaela Aionesei
Clara Mărgineanu şi Walter Ghicolescu
Petar Chuhov  şi  Peter Stragher
Mălina Constantin, Gilbert Ghicolescu, Nicu Nicuşor


Share |