RADIO VOCATIV

sâmbătă, 8 martie 2014

Dublă lansare de carte - Ce facem cu România şi Fluturele- curcan

Dubla lansare de carte/ herg benet/ 28 februarie 2014
Vineri, 28 februarie 2014, Clubul Silencio a fost gazda evenimentului organizat de Alexandru Voicescu şi Cristina Nemerovschi, reprezentanţii editurilor Herg Benet şi Karth.
Alexandru Voicescu deschide seara prezentând cele două lansări de carte: Fluturele- curcan, roman critic, autor Felix Nicolau şi Ce facem cu România?, autor Cristina Nemerovschi, un volum în care scriitoarea a adunat cele mai interesante discuţii avute cu ititorii săi.
,,Cristina Nemerovschi este la cea de-a şasea carte a sa, tocmai a terminat  romanul  Rezervaţia unicornilor, ultima parte a trilogiei Sânge satanic… despre Ce facem cu România? vom afla chiar de la Cristina’’, spune Alex Voicescu, dând cuvântul autoarei.
Aflăm de la Cristina N. că ideea acestei cărţi i-a venit  atunci când discuta cu cititorii. A realizat că şi ei  au multe de spus, au foarte multă imaginaţie iar întrebările puse erau  care mai de care mai năstruşnice, mai  interesante.  Astfel a decis să facă o sesiune de întrebări  cu termen limită, le-a selectat  pe cele care i s-au părut relevante pentru cărţile scrise de ea, dar şi întrebări amuzante. Multe  vizau curiozitatea cititorilor de a afla date despre autoare, curiozităţi legate de ceea  ce o inspiră atunci când scrie, cât timp îi ia să finalizeze o carte,  i-a interesat detalii despre personajele din romanele  ei etc. Urmează lecturarea de fragmente, maxime, întrebări şi răspunsuri din carte. Am reţinut câteva dintre ele: ,,artistul adevărat... este numai cel sincer cu el însuşi care nu aleargă după creaţie pentru renume, pentru prestigiu, pentru bani, ci pentru faptul de a crea. Îl ajută să trăiască mai autentic, mai adevărat, mai liber... ’’. Cartea mai are spre sfârşit o parte amuzantă cu păreri pro şi contra despre scrierile Cristinei Nemerovshi: ,,nu te cunosc, nu –ţi-am citit nici o carte, dar pot să-ţi spun că mi-ai distrus de tot viaţa ... mie mi se pare că e poza altcuiva pe copertă nu a lui Nymphette. De ce să pui poze false? zic şi eu ... sunt cărţi mai importante care se merită citite. Pun pariu că dumneata care ai sris cartea, nici nu ai auzit de Dan Puric ... după ce că aţi băut şi mâncat sângele poporului nostru atâta timp, acum mai vreţi şi să mâncaţi populaţia. O naţiune bolnavă, a ajuns să nască scriitori canibali ... Nu mai ştim  să folosim limba noastră românească. Ce titlu este acesta – Nymphette_dark, în ce limbă este? Încurajaţi toate manifestările masonilor şi bozgorilor care vor să ne rupă chipul ţării de la piept ... să-ţi mănânci aproapele este cel mai mare păcat condamnat chiar şi în sfânta Biblie ... e plătită fata asta să destabilizeze poporul român! ... ’’. Cristina Nemerovschi înheie momentul  literar  lecturând din noul său roman  ce va fi lansat curând -,,Rezervaţia unicornilor’’.
Urmează moment liric oferit de poetul Leonard Ancuţa care lecturează poezii din volumul propriu de versuri  ,,69 de poeme de dragoste’’,  publicat la Editura Herg Benet, 2013.
Asistăm la cea de-a doua lansare – Fluturele Curcan- publicat la editura Herg Benet, 2013, autor Felix Nicolau, un volum de critică literară. ,,De ce fluturele curcan?’’, îl  întreabă Alex  Voicescu pe autorul volumului. ,,Referitor la arta scrisului, omida devine fluture, la primele laude încasate. Dintr-o dată viermele pufos desface aripi pestriţe şi se avântă pe cai mari. Drumul spre curcănire se parcurge cu forţa. Scriitorul îşi administrează zeci şi sute de laude până când puful de pe aripi se înfoiază, aproape că devine pene.’’
Au vorbit despre carte:  Maria Alexe, Carmen Dominte, poeta Diana Iepure, Florin Hălălău, poetul Andrei Zbârnea.
Am reţinut prezentarea amuzantă a scriitoarei Carmen Dominte care spune despre cartea lui Felix Nicolau:
,,... din cartea asta am înţeles  că  Felix este un inamic al plictiselii şi îi taxează pe toţi care l-au plictisit cu cărţile lor. Această carte se citeşte ca un roman ... pe mulţi dintre cei criticaţi de Felix i-am văzut aşa ca pe nişte fluturi din copilăria mea, fluturi americani care împânzeau copacii şi făceau nişte pânze. Frunzele cădeau la un moment dat şi din când în când veneau nişte oameni care ardeau acele pânze cu  tot cu fluturi. Eeei, pe unii dintre autorii acestei cărţi Felix i-a cam ars...’’.
Evenimentul se încheie cu lectura lui Leonard Ancuţa care citeşte din volumul său ,,Pierderea definitivă a lucidităţii’’, publicat la Editura Tracus Arte în 2013, volum despre care Micleuşeanu M. Spunea: ,,...Materialul de faţă, industrial fie spus, conţine câteva paliere. Unele funcţionează între satiric şi spasmodic, altele conduc la balamuc. Iar pasajul care m-a convins că Leonard Ancuţa are substanţă, este acesta:* în mine doar sărăcia primară a universului infinit. nu simt nimic în afara valvelor monstruoase ce mă pun în contact cu neantul.* Simplu şi clar despre cea mai complicată şi tulbure chestiune.’’
Alex Voicescu mulţumeşte publicului din partea celor două edituri – Herg Benet şi Kart - pentru participarea la evenimentul lansării celor două volume.
În ciuda atmosferei bacoviene de afară, am petrecut o seară frumoasă  în compania prietenilor mei: Raluca Neagu, Cristina Firoiu, Andrei Rareş Adam, Daniela Toma cărora le mulţumesc pentru că au acceptat provocarea de a participa la dubla lansare de carte.
Ave, prieteni!

  Share |