RADIO VOCATIV

miercuri, 19 iunie 2013

,,Nimic nu leagă prietenii mai trainice decât poezia’’(Gabriel Nedelea)

,,Nimic  nu leagă prietenii mai trainice decât poezia’’
Pariu pe Prietenie 9 iunie

O ediţie specială care i-a avut în centrul atenţiei pe Gabriel Nedelea , Felix Nicolau, Eugen Avram, Grupul Cantos şi Teodora Ionescu.


Momentul muzical dăruit de Grupul Cantos deschide seara ediţiei din 9 iunie. Repertoriul lor aduce nuanţe noi pieselor preferate de pariori, graţie profesionalismului şi imaginaţiei interpreţilor.
,,Este o condiţie pentru succes în ziua de astăzi. Înainte trebuie să fim vedete, chiar dacă vindem gogoşi, o vedetă vinde gogoşi mult mai bine decât unul care chiar face gogoşi mult mai bune.’’ ,  spune Felix Nicolau referindu-se  la scriitorii de valoare care nu au făcut nimic special pentru a fi remarcaţi, asemenea poetului Virgil Mazilescu.
În continuare Felix Nicolau citeşte câteva lecturi proprii începând cu  textul ,,Logic’’,  dedicat celor care poartă ochelari. ,,Dacă dau în femei, e numai pentru că nu deosebesc sexele. M-am miopit. ‘’.  Urmează două lecturi  savuroase, o recomandare  pentru  preoţi ,,Pentru păzirea auzului’’ şi  ,,Preludiu’’.  Încheie cu lectura  despre bătrîneţe: ,,De-acu’,,.  ,,De-acu’ am atins vârsta la care a murit Eminescu.  Tipul ăla care a lansat hitul ,,flori albastre tremur ude în văzduhul  tămâiet … mare lucru încă nu s-a schimbat, lobul urechii  încă nu vomită  fire de păr, nu mi s-a scămoşat pielea pe burtă, tot mai des caut riduri în oglindă, dar mai ales pe feţele celorlalţi, ce  mă bucur când văd cearcăne şi un fir alb la ăştia de douăzeci, ce mă bucur când văd unu’ de şaptezeci fără riduri sau urcând treptele cu genunchi tari, … tot mă gândesc să mă iau de chitară în insule’’.


Ştefan Ciobanu  prezintă revista presei culturale: ,,A apărut caietul nr. 3, din seria caietelor  fundaţiei Gellu Naum, caietul păstrează un format déjà consacrat, în prima parte găsim poeme inedite Gellu Naum, nepublicate în România, apărute  în Germania şi Anglia, apoi vine o parte de jocuri…’’.  Urmează prezentarea revistei   Mozaicul, pe care o răsfoiesc şi descopăr   articole extrem de interesante: ,,Nadja, mărturia hazardului obiectiv’’ , semnează Henri Behar, Denisa Crăciun , Emil Nicolae, Isabel Vintilă, un dosar coordonat de Petrişor Militaru; am descoperit şi un poem semnat Andre Breton, traducere din limba franceză: Denisa Crăciun;  Andre Breton par Nadja, articol de Emil Nicolae; Isabel Vintilă se alătură celorlalţi colegi cu un articol special - Nadja şi Zenobia - iniţierea în misterul iubirii suprarealiste.  Acestea sunt doar câteva dintre articolele interesante apărute în revista Mozaicul nr.5, Revistă de cultură fondată la Craiova, în 1838, de pictorul Constantin Lecca.

Eugen Avram este prezentat de Sorin Teodoriu care aminteşte despre serile minunate petrecute la Club Carusel, seri  organizate de cantator, cu folkişti şi iubitorii acestui gen - ,,un local foarte cochet care seamănă cu fosta casă Eliad, redus la scară cu 50% ...’’(Eugen Avram).  Mărturisesc că am participat şi eu la o serată folk şi mi-a plăcut tot ce se petrece acolo, începând cu  servirea ireproşabilă,  ambianţă, muzică, invitaţi,  până la designul localului, o casă boierească în care au loc întâlnirile, o  casă în care modernul se îmbină armonios cu vechiul, lucruri de început de secol XX. Eugen Avram  mulţumeşte participanţilor  la evenimentul care tocmai s-a consumat,  în urmă  cu câteva zile şi anunţă următorul eveniment important  ce va avea loc la Club Carusel, debutul Teodorei Ionescu,  lansare de carte,   volumul de versuri ,,Boala vindecărilor’’.   Autoarea este invitată  pe scenă să lectureze câteva poezii din cartea nou apărută, pentru care o felicităm.  Remarc  poezia  ,,Perpetum mobile : ,,adorm şi visez că adorm  lângă tine /obosită de castelele de nisip pe care le tot construiesc peste zi/ iar liniştea nopţii/ artificială linişte desigur/îmi este totuşi suficientă pentru ca dimineaţa/să o pot lua iar de la capăt’’.
Eugen Avram   deschide  minirecitalul său cu o melodie îndrăgită de pariori - ,,Fata pe role’’.  Una dintre piesele  interpretate este şi  piesa ,,Mii de smaralde’’, aparţinând lui Daniel Iancu.  O încântare... aplauze, aplauze!

Ştefan Ciobanu  o invită alături de el pe Simona Toma care ne vorbeşte despre ultimele evenimente culturale petrecute la Galaţi, cel mai important fiind  Festivalul Internaţional de Poezie,  organizat de Uniunea Scriitorilor Filiala Sud-Est şi revista Antares, apărută sub egida Uniunii Scriitorilor. Festivalul s-a desfăşurat pe parcursul unei  întregi săptămâni, cu 30 de invitaţi din Spania, Urguai, Cile, Basarabia. ,,n-am venit singură, am adus cu mine 13 scriitori, aceasta este o bibliotecă de voiaj, o colecţie liliput, scoasă de  Centrul Cultural ,,Dunărea de jos’’... această colecţie are apariţii din 2011 până în prezent, ultimul volum, nr- 11 - ,,Inorogul de Călimară’’, semnat Simona Toma, o esenţă de poezie ... poemele scrise special pentru această cărticică sunt scrise într-un format  foarte mic, lumea consideră că sunt haiku-uri, nu, eu spun că sunt idei de la care poţi să porneşti n poem. ,,câteodată nu te mai aud cineva îmi citeşte cu voce tare în toate limbile pământului’’. ,,bufonul  vine în fiecare seară /mă învaţă cum să fac salturi mortale în picătura de apă’’; ,,când tata sparge lemne/face focul trosneşte sub tălpi prispa’’;  Acestea au fost câteva mostre ale poeziilor scrise în volumul liliput semnat de Simona Toma. 


Aflăm  că ideea apariţiei  acestei colecţii aparţine poetei Florina Zaharia, iar segmentul de proză scurtă  va fi publicat tot în asemenea volume. ,,esenţele tari se ţin în recipiente mici’’, încheie momentul surpriză Ştefan Ciobanu, mulţumind invitatei sale pentru efortul făcut de a veni de la Galaţi, în capitală. Cărţile au fost dăruite publicului. Simona Toma îl prezintă pe Radu Dragomir, student la medicină, în Bucureşti, membru al cenaclului gălăţean- Noduri şi semne.
Momentul muzical următor îi are ca protagonişti pe Ioana Purcarea, voce şi pe Ştefan Tivodar, voce şi chitară.  Glasul echilibrat, puternic şi percutant  al Ioanei se mulează armonios pe acordurile chitarei şi vocea lui Ştefan Tivodar, astfel încât piesele  vibrează, ajungând la public ca o noapte senină, relaxantă petrecută cu prietenii,  la o terasă liniştită din centrul vechi al micului Paris.

Moment  literar- lansare de carte ,,Virgil Mazilescu, opera poetică’’ - autor Gabriel Nedelea.
,,este un poet  care nu a ajuns cum trebuie la publicul său, un poet a cărui operă  nu se găseşte pe piaţă... un poet de suflet, care obsedează, cum îi spun eu...singurul poet  român care a  murit din dragoste’’,  ne măruriseşte autorul cărţii, referindu-se  la poetul Virgil Mazilescu, un autor care nu a scris decât patru volume de versuri : primul volum apare în ’68 ,,un an de graţie al literaturii române pentru că atunci debutează şi Mircea Ivănescu, atunci revine în literatură şi Gellu Naum cu volumul ,,Athanor’’... cred că este anul de aur al literaturii române’’, publică în ’70, apoi publică în ’79 volumul ,,Va fi linişte, va fi seară’’, în ’83 apare volumul de versuri ,,Poetul şi administratorul’’.  Gabriel Nedelea,  absolvent al Facultăţii de Litere din Craiova, a debutat cu  volumul  de versuri ,,peisaj cu întâlnire’’. 

Gherasim Luca, Ion Mureşan, Geo Bogza, Mircea Ivănescu, Gellu Naum,  au fost câţiva dintre scriitorii apreciaţi, amintiţi de Gabriel Nedelea . El continuă să ne uimească devoalând  câteva momente  din viaţa lui Virgil Mazilescu, obsedat de Rodica,  ,,o femeie pe care a iubit-o absolut dezlănţuit... ştiu o poveste  care aminteşte de obsesia poetului pentru Rodica,  acesta a  împrumutat  o sumă foarte mare de bani, de la doi critici care-l apreciau, Eugen Ilie şi Nicolae Manolescu şi i-a cumpărat mobilă Rodicăi care l-a dat afară după trei zile...’’.  Gabriel Nedelea încheie citind din opera poetului  Virgil Mazilescu.  Un gest impresionant  a fost acela a lui Ştefan Ciobanu care i-a dăruit prietenului său, Gabriel Nedelea, un autograf  aparţinând poetului Virgil Mazilescu.  Emiţionat fiind de gestul lui Ştefan, Gabriel mărturiseşte în încheierea momentului său literar : ,,Vreau să vă spun ce cred eu despre prietenie, pentru că suntem la Pariu pe Prietenie, nimic nu leagă prietenii mai trainice decât poezia. Am toată convingerea în acest lucru’’.

Titi Petrovici ne asigură următorul moment muzical interpretând ,,Dona Dona Do’’, , Romanţă fără ecou’’, versuri Ion Minulescu,  câteva dintre melodiile interpretate de folkist.

,,Iulia Bolcu, ardeleancă, studentă la Politehnică...’’,  aşa se prezintă, succint,  înainte de a ne cânta, o tânăra talentată, prietenă fidelă a Pariului.  ,,de când cânţi?’’(S.T.) ,,am început cu recitarurile pentru Moş Crăciun, am continuat cu recitalurile pentru prieteni în cămin şi am ajuns într-un final aici’’(I.B.).  Într-adevăr o voce care mângâie auzul şi sufletul oricărui iubitor de frumos.
O altă prietenă care a intrat în familia Pariului pe Prietenie este tânăra talentată Ana Maria Dumitrescu, o voce curată care reuşeşte să  capteze atenţia publicului.
,,Îngerii Cantos’’ încheie seara de 9 iunie.

Contribuţia Editurii Litera a fost şi de această dată pe măsura spectacolului oferit de invitaţii serii. Cărţile dăruite au fost oferite ca premiu celor mai atenţi participanţi la eveniment care au răspuns corect la întrebările puse de invitaţi sau moderatori.
Pariul pe Prietenie, un negustor  care cumpără zâmbete,  deschide suflete,  aprinde lumini în privirile celor prezenţi,  serveşte cocktailuri  pentru suflet, vinde iluzii oamenilor care încă mai cred că muzica şi farmecul cuvintelor frumoase îmblânzesc spiritul . 




Ave prieteni
Share |