RADIO VOCATIV

luni, 25 iunie 2012

Pâş, pâş, în Bucureşti pe furiş...Biblioteca Metropolitană


Pâş, pâş, în Bucureşti  pe furiş

Sâmbătă, 23 iunie 2012, ora 10:00, la Biblioteca Metropolitană – Mihail Sadoveanu  din Bucureşti, a avut loc lansarea antologiei  ,,A treia carte. Poezii’’, publicat la Editura ArtBook, selecţie făcută de Cristina Ştefan, creatorul site-ului  Lira 21, scriitor, eseist, om de cultură.
Evenimentul  a început cu prezentarea succintă a antologiei care cuprinde 55 de autori şi 20 de pictori români contemporani. Virtualul s-a transformat în realitate atunci când proiectul a fost  susţinut de forţa dorinţei de a realiza un lucru trainic, de a lăsa o filă în istoria literaturii române, căci literatura, prin autorii săi, reprezintă realitatea cotidiană a generaţiei creatoare. Am avut plăcerea să cunosc personal scriitori a căror poezii le-am admirat şi comentat virtual pe site-urile literare. Enumăr câţiva dintre aceştia: Mihaela Nicoleta Aionesei, Raluca Neagu, Delia Stăniloiu, Dragoş Vişan, Luminiţa Zaharia, etc.
Au luat cuvântul membri implicaţi în proiectul antologiei, membri activi care au lucrat în atelierul site-ului, aducând sugestii benefice textelor postate acolo,  îmbunătăţind astfel calitatea acestora. Poeta Mihaela Nicoleta Aionesei a punctat momentele de vârf ale evoluţiei activităţii   site- ului Lira 21 din ultimele luni. A subliniat interesul doamnei Cristina Ştefan pentru  promovarea şi susţinerea tinerelor talente, interes fără de care finalizarea cu succes a acestui proiect nu ar fi fost posibilă. Au mai cuvântat: Elisabeta Iosif (membru USR), Mirela Orban, Delia Stăniloiu, Luminiţa Zaharia etc.
Fiecare dintre poeţii care au luat cuvântul au  adus mulţumiri doamnei Cristina Ştefan care-mi spunea, înainte de  începerea evenimentul, că a muncit enorm în ultimele şase luni, un consum fizic şi psihic pe măsura efortului depus, efort  finalizat cu succes. Sunt convinsă că în spatele realizarii unei cărţi se află multe  detalii de culise foarte importante,  extrem de ostile, într-o lume pragmatică în care banul este factorul perturbator al tuturor relaţiilor interumane.
Momentul următor a făcut ca cei adunaţi în sală să cunoască o parte din poezii şi pe autorii acestora. Pe un fundal muzical remarcabil, versurile au curs precum râul din vârf de munte, parcurgând  traseul către sufletele sensibile prezente acolo.
S-au servit dulciuri, autorii au dat autografe şi au dăruit o parte din sufletele lor, cărţi publicate, s-a glumit pe diverse subiecte legate de activitatea de pe site, toate acestea ducând la o atmosferă prietenească. Evenimentul s-a finalizat cu poze de grup şi cu promisiunea că vor rămâne o familie unită întru crearea cuvântului frumos.
Închei prin a cita din prefaţa antologiei: ,,...Poezia Lirei 21 nu îmbătrâneşte. Despre aceasta antologie pot spune cu mândrie că este un album de artă...’’. (Cristina Ştefan)

Antologia lira 21/ a treia carte
Volumele de versuri ,,Ylmira'' & ,,Locuri şi umbre''- autor Cristina Ştefan
Sala Mihail Sadoveanu, Biblioteca Metropolitană
Raluca Naegu şi Viorel Gongu (scriitor)
Poetul tudor Gheorghe Calotescu şi volumul său de poezii,,Îmbrăţisat cu cerul''
Poeta Delia Stăniloiu
George Gîtlan (ciob de stea) şi Mihaela Aionesei(mignona), doi poeţi
George Gîtlan şi micuţa poetă Raluca Neagu
Raluca Neagu şi poetul Ştefan Ciobanu
                                                                                                    
George Ioniţă, poetul iernii
Floriana Turculeanu
Grup de poeti lirişti
poezia şi muzica, lire ale spiritului
scriitor, eseist, jurnalist, Dragoş Vişan
Grupul Lira 21 ex, şi actuali...exactuali
Raluca neagu, George Gîtlan, Maria Dobrescu, Floriana Turculeanu



Share |