RADIO VOCATIV

marți, 10 septembrie 2013

Cronica eveniment - Valeriu Mircea Popa - CERCUL DE CAMFOR

Valeriu Mircea Popa
Cronica lansare
a
Sâmbătă, 22 iunie 2013, în Club Pazzle din Bucureşti are loc lansarea celui de al VI lea volum de versuri semnat  de Valeriu Mircea Popa - Cercul de Camfor-  carte apărută la Editura Herg  Benet Publisher. Cartea  face parte  din Colecţia ,,Poezia vie’’, publicată  în colaborare cu Asociaţia Culturală Direcţia 9 şi coordonată de Adrian Suciu.  
Direcția 9, o asociație culturală al cărei scop principal este sprijinirea literaturii române în general, a debutanților (care au puține oportunități reale) în special, precum și revalorizarea unor scriitori aflați la apogeul carierei care nu se bucură de recunoaşterea publică pe care o merită.
Domnul Valeriu Mircea Popa, profesor doctor în psihologia artei, poet consacrat, deschide evenimentul mulţumind persoanelor care s-au implicat în acest proiect, apoi dă cuvântul distinsei doamne, poeta Nora Iuga.
Cu un şarm aparte, doamna Nora Iuga mărturiseşte că a citit cartea de trei ori pentru că este ,,una dintre cele mai frumoase şi cele mai pure cărţi de poezie … poezia lui Mircea nu se configurează într-un cadru anume, poeziile lui nu au o ramă … Mircea trebuia să se nască în timpul renaşterii … este un artist adevărat, un artist înnăscut,  care nu  face niciun efort  ca să  zămislească artă din el, acel artist poate să facă orice … poeziile lui Mircea nu urmăresc un sens anume, el nu-şi propune nicio formă …la el, geniul inventiv există şi nu îl forţează, adică toate aceste asociaţii, de o teribilă bizarerie, care, culmea,  au şi o încărcătură semnificantă … se aranjează de la sine … s-ar putea crede că el scrie de multe ori într-o stare uşor delirantă, din acest motiv sunt tentată să-l introduc într-un curent de avangardă, aproape de suprarealism… poezia lui este o poezie în care se lucrează mai mult cu culoare şi cu sunet, decât cu sensuri … citindu-i poezia ai impresia că vezi siluete de fum… versurile  lui vorbesc despre taverne, de desperado, de dansuri … cumpăraţi poezia lui Mircea, pentru că n-o veţi putea lăsa din mână uşor. După părerea mea, în orice caz, din tot ce s-a scris anul ăsta până acuma, este pe departe cel mai frumos volum pe care l-am citit ’’, îşi încheie prezentarea doamna Nora Iuga, în aplauzele participanţilor la eveniment.
Următorul invitat, domnul Nicolae Mecu,  vorbeşte despre Valeriu Mircea Popa catalogându-l ca fiind un creator polivalent, un om cu un caracter demn de invidiat, aducând ca prim exemplu curajul acestuia, el  fiind unul dintre luptătorii revoluţiei, un luptător demn care nu a pretins niciun drept pentru participarea sa  la marele eveniment istoric. Subliniază cultura vastă a scriitorului care se reflectă în operele sale, specificând faptul că pentru a fi un scriitor desăvârşit , nu este suficient doar talentul.
Valeriu  Mircea Popa are ultimul cuvânt, făcând cunoscută creaţia sa, prin lecturi selectate din volumul de versuri nou apărut. Urmează un moment poetic secondat de muzică de calitate, dăruită de fiul scriitorului, Tiberiu Ioan Popa, pianină, un moment special asemănător cu muzica lui Jean Michel Jarre.
Toată admiraţia pentru momentul special de poezie şi muzică, oferit de cei doi oameni de cultură, tată şi fiu, o lume misterioasă, muşuroi în care ,,o femeie bătrână/ pune banii pe pământ/în faţa muşuroiului de furnici/şi începe să plângă/noi/ studenţii de la Belle Arte/ne strângem în spatele ei/ şi desenăm în tăcere/ până când se termină furnicile’’.
Evenimentul se încheie prin acordarea de atografe din partea autorului.
Cercul de Camfor -  ,,o carte incitantă pe care eu o iubesc,  aşa cum îmi iubesc toţi copiii’’. (Valeriu Mircea Popa).






















A relatat pentru dv. Claudia Minela, Bucureşti
Ave, prieteni!
(aticol aparut in revista culturala ,,Atitudini'')


Share |