RADIO VOCATIV

miercuri, 24 octombrie 2012

Uneori pierzi pariul cu prietenia


 Duminică, 21 octombrie 2012, o nouă întâlnire cu muzica şi literatura, în Mojo Club Music. A fost o zi cu multe evenimente plăcute şi neplăcute.

Voi începe cu cele neplăcute. Invitaţii pe segmentul literar au fost lipsă la apel. Domnul Florin Constantin Verdeş şi-a motivat civilizat lipsa. Domnul Victor Marinescu probabil că a găsit altceva mai interesant de făcut, dar putea măcar să anunţe. Cel din urmă, Daniel Dăian, a fost trecut pe afiş la insistenţele mele, căci nu era în program. Îmi pare rău că am intervenit şi că că am avut încredere într-un individid care şi-a propus să persifleze bunele mele intenţii, prin intervenţii infantile până la penibilism. O lecţie de care voi ţine cont pe viitor.
Acum voi trece la momentele frumoase, care merită atenţia pariorilor. 
Sorin Teodoriu deschide evenimentul Pariu pe Prietenie prezentând două noi cărţi, apărute în ultima săptămână, autori Amelia Stănescu Constanţa (Aşternuturi în ploaie)şi Dan David.

 Primul moment muzical ne-a fost acordat de Cristi Dumitraşcu, câştigătorul Premiului I la Festivalul ,,Om Bun'' în 1995, unde a concurat cu o piesă proprie şi cu melodia compusă de Eugen Avram - ,,Cântec pentru tine''. Cristi Dumitraşcu înfiinţează în 2002 trupa ,,Circa Şapte''. În februarie 2012 lansează primul său album de autor ,,Goală prin casă'', numele albumului venind de la o piesă de dragoste compusă în anul 2004. În 1997 a câștigat cel mai mare premiu al festivalului alături de trupa Contrapunct cu piesa Bulgări. După ce a terminat Conservatorul din București, a colaborat o scurtă perioadă cu Cristian Pațurcă și Km 0. Lansează 3 albume în 8 ani: Vesele tereze (2002), Exil în stil (2004) și La rece (2009). Din 2010 îşi reia cariera solo. Cristi Dumitrașcu cântă acum alături de Daniel Secarea (tobe) și Andreas Aron (contrabas) în trupa Bereta. Colaborează şi cu pianiştii Emanuel Burcea şi Adrian Cristescu. Dincolo de cariera muzicală, Cristi Dumitrașcu este realizator de emisiuni la Radio România Actualități.



Actriţa Daniela Antonescu şi Ştefan Ciobanu au lecturat piesa de teatru - ,,În faţa simţului''- autor Ştefan Ciobanu.
În premieră la Pariu pe Prietenie film documentar - ,,Omul din spatele turnului''- regia Brânduşa Bălan, scenariu - Alexandra Albu, o proiecţie impresionantă despre dăruirea în artă, în viziunea pictorului Petru Diaconu. 

,,limba română este o limbă poetică prin excelenţă ... este limba poveştilor cu care am crescut'' îşi începe minirecitalul Cristian Horia, unul din membri formaţiei ,,When Violin Meets Guitar'', formaţie al cărei repertoriu include piese celebre de Enescu, Vivaldi, Bach, Piazzola, Brahms, Mancinni, Brubeck, Jobim, Django, dar şi Queen sau Deep Purple, alături de piese celebre din folclor, pe structura clasica.  ,,Rapsodia română'' de George Enescu, a venit ca o avalanşă de neop, ridicând sala în picioare. Am simţit vibrând, prin fiecare sunet ieşit din vioară, fiecare notă, am rezonat cu ritmul alert , cu interpretarea percutantă a viorii, Cristian Horia reuşind să transmită, dinamism, optimism, viaţă, bucurie. Rar mi-a fost dat să preiau cu atâta intensitate darurile muzicale oferite de invitaţi. ,,24 din 24 nu i-aş lăsa să se oprească'', spune Aura, una dintre ascultătoarele care urmăresc programul Bocancul Literar TV, transmisie live. Aplauze ne vin şi virtual, din partea ascultătorilor Radio3P şi Feel Music. 
Invitata următoare a câştigat simpatia publicului vorbind despre legătura culturală dintre fraţii de peste Prut şi cei din ţara mamă. Angela Aramă este un nume sonor în Republica Moldova , scriitor, realizator TV, a filmat primul clip muzical televizat (piesa Rain a trupei ,,Chad''), unde a utilizat animaţia, grafica computerizată, atunci când nimănui nu îi trecea prin minte să facă asta. În 2005 debutează cu primul volum de versuri şi grafică - ,,Şi totuşi, am innebunit'', publicat la editura ARC din Chişinău. În 2008 a vernisat prima sa expoziţie personală de fotografie la Centrul expoziţional ,,Constantin Brâncuşi'' din Chişinău. În 2011 Angela Aramă îşi expune picturile executate în ulei, creează o şcoală de televiziune, se implică în viaţa politică a Moldovei. În 2012 scrie romanul ,,Aici e dincolo''. ,,latura artistică... nu e foarte deosebită de cea existenţială a Angelei Aramă pe care o ştim temerară,maximalistă, provocatoare. Cele două ipostaze îşi dau întâlnire în ,,Fuck Codul muncii!''(Criticul Grigore Chiper).

Scriitoarea a dat autografe celor care au intrat în posesia romanului său.

Din nou ascultăm melodii din repertoriul formaţiei ,,When Violin Meets Guitar''. La cererea ascultătorilor Radio3P aflăm numele celui de-al doilea membru - Emilian Florentin Gheorghe, chitară.
Urmează moment poetic dăruit de tinerii Bocancului Literar, Ionuţ Petraru, student anul II la Facultatea de Jurnalism şi Raluca Neagu, studentă anul întâi la Facultatea de Psihologie, tineri talentaţi despre care vom mai auzi cu siguranţă. Raluca Neagu este câştigatoarea premiului I la Concursul de poezie Călăraşi, câştigătoarea premiului III la concursul de poezie ,,Agatha Gigorescu Bacovia'', Mizil. Ionuţ Petraru ne-a citit un poem scris în urmă cu o zi, când a împlinit 20 de ani.
Cristi Dumitraşcu încheie seara Pariului pe Prietenie cu piese din repertoriul propriu a căror versuri manifest ne fac să zâmbim ,,am o ţară plină de succesuri''. Aflăm că a compus coloana sonora a lung-metrajului “ Tache”, regizat de Igor Cobileanski, produs de Cristian Comeaga si Domino Film.
Ce ar trebui să mai ştim despre Cristi Dumitraşcu ? ,,...se pregăteşte de lansarea unui volum de poezie urbană''. Sună bine şi incitant. Aşteptăm cu nerăbdare lnsarea acestui cărţii.
Prima emisiune radio transmisă în direct a fost un succes al serii. Acum trebuie să formăm un colectiv care să realizeze şi să modereze emisiuni culturale la Radio3P. 









]
 

in direct
 &
 http://www.livestream.com/bocanculliterartv
ID messenger Radio3P /  radio3p@yahoo.ro

Târgului Internaţional GAUDEAMUS 21-25

În perioada 21-25 noiembrie 2012, în Pavilionul Central Romexpo, Bucureşti, Radio România va organiza ediţia a 19-a a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură. Invitat de onoare special: Republica Moldova. Integralitatea limbii şi a culturii române se va afla în prim-planul Târgului, care îşi propune să acorde o vizibilitate sporită vieţii culturale şi literare de peste Prut.
“În premieră în acest an, Târgul GAUDEAMUS va avea un partener privilegiat, Italia, care şi-a câştigat acest statut în urma excelentei sale participări ca invitat de onoare la ediţia din 2011. Scriitori italieni de renume vor fi protagoniştii unui program de evenimente care va reconecta Bucureştiul la efervescenţa culturii şi literaturii italiene actuale.
Pentru prima dată, un târg de carte din România iniţiază un centru internaţional de copyright! 10 agenţi literari europeni au confirmat deja prezenţa la GAUDEAMUS pentru a stabili întâlniri profesionale cu editori, autori, traducători şi agenţi literari români.
GAUDEAMUS 2012 se anunţă a fi şi la această ediţie momentul de vârf al anului editorial, reunind panorama celor mai reprezentative edituri româneşti, dar şi prestigioase edituri străine, ambasade şi centre culturale, la care se adaugă participanţi şi invitaţi din Belgia, Franţa, Spania, Rusia, Norvegia şi Estonia, într-un maraton de evenimente care vor ţine capul de afiş al fiecărei zile!
Cărţi mirosind încă a cerneală de tipar, scriitori joviali şi cititori nerăbdători să-şi cunoască autorii preferaţi, dar şi mulţi invitaţi-surpriză îşi vor da întâlnire între 21 şi 25 noiembrie pentru a recompune atmosfera cunoscută, şi totuşi mereu alta, a Târgului GAUDEAMUS!
Alte proiecte şi noutăţi ale ediţiei:
Expoziţia de fotografie Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului – o incursiune insolită în lumea cărţii din perspectivă fotografică, expoziţia va reuni peste 30 de lucrări semnate de artistul Jean Marc Godès, autorul imaginii GAUDEAMUS 2011 şi 2012;
Expoziţia Ada Kaleh – Insula din suflet, organizată de Muzeul Ţăranului Român – o călătorie pasionantă, documentată cu fotografii, ilustraţii şi cărţi poştale, hărţi şi relatări, în perioada de glorie a insulei care a devenit legendară în trecutul recent al României;
Edituri dispărute – cărţi regăsite: publicul va avea surpriza să descopere la Târg cărţi publicate de edituri dispărute în ultimii ani din peisajul editorial românesc, dar care au rămas în memoria cititorilor prin autorii şi volumele publicate;
Eu citesc. Dar tu? – expoziţie de fotografie de Mircea Radu, o invitaţie inedită la lectură prin intermediul fotografiei. Personaje principale: oameni cunoscuţi surprinşi în flagrant… citind!
Concursul Naţional de Lectură “Mircea Nedelciu”, o competiţie de lectură, comunicare şi creativitate în care protagonişti vor fi liceenii câştigători ai etapelor locale ale concursului, organizate pe parcursul anului în colaborare cu studiourile teritoriale Radio România;
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să acorde vizibilitate competitivităţii şi performanţelor învăţământului românesc. Invitaţii speciali ai Târgului vor fi elevii români medaliaţi la olimpiade internaţionale;
Proiectul “Cărţile se întorc acasă” – campanie de donaţie de carte pentru bibliotecile rurale şi şcolare din România, dar şi pentru comunităţile româneşti din străinătate;
Bursa Educaţia – secţiune a Târgului care aduce în acelaşi spaţiu instituţii de învăţământ româneşti şi străine invitate să-şi prezinte oferta educaţională şi editorială;
Salonul de Carte pentru Copii “Ion Creangă”, una dintre cele mai dinamice şi interactive componente ale Târgului, care găzduieşte, într-un spaţiu ludic şi atractiv, edituri specializate în publicarea de carte pentru copii, dar şi ateliere de creaţie pentru cei mai mici vizitatori.”, au transmis organizatorii.
Program de vizitare: de miercuri, 21 noiembrie, până duminică, 25 noiembrie, între orele 10.00 – 20.00
Pentru informaţii suplimentare despre această ediţie a Târgului:
Share |