RADIO VOCATIV

joi, 5 iulie 2012

Unde se refugiază bucureştenii pe caniculă?




Mă număr printre cei privilegiaţi care trăiesc înconjuraţi de verdeaţă, în Bucureştiul îngropat în betoane care se transformă vara în iad, unde aerul este irespirabil. Am norocul să locuiesc in cartierul Tei, un cartier care-şi merită numele din plin. Este o feerie să adulmeci mireasma florilor de tei, atunci când aceştia înfloresc. Parcurile care înconjoară  cartierul, reprezintă refugiul celor care locuiesc aici. 

Vă voi  prezenta astăzi Parcul Circului, construit în anul 1961, pe o suprafaţă de 26 de hectare. Atât pe vremea când eram copilă, cât şi după, parcul a constituit un punct de atracţie, datorită Circului de Stat, aflat în incintă, chiar pe aleea principală. Mi-amintesc cu plăcere de bucuria manifestată atunci, când părinţii mei ne duceau la spectacol. Ajungeam întotdeauna mai devreme, astfel încât aveam timp să ne distrăm la  maşinuţe, să devenim lipicioase în jurul gurii  de la vata pe băţ, să stresăm leagănele şi  să ne cocoţăm în toţi copacii pitici. Parcul Circului a fost şi va rămâne pentru mine o lume frumoasă, o lume a  celor mici, fără griji, o lume a poveştilor, o lume misterioasă. 


Iarna pârtiile purtau numele personajelor din desene animate. Cea mai lungă era pârtia Scooby Doo. Iată cum am descris  iarna copilăriei mele, amintire legată şi de Parcul Circului:

de atunci (1)
(doar merele miros a scorţişoară)

când iernile-şi lăsau greu bătrâneţile peste oraş
luam săniile şi alergam spre derdeluş în parcul circului
pârtiile purtau nume date de noi
Miki Mouse, Donald, Pluto, Tom şi Jerry
îmi plăcea Scooby Doo
era cea mai abruptă
zburam  în ţara zăpezilor
acolo unde toţi oamenii poartă fular căciulă şi
nasul roşu
acolo unde miroase a ger şi neaua are gust de vată pe băţ

pârtieeeeeeee!strigam zburând
iar sufletul parcă-mi ieşea pe gură abur
de atunci
săgeata/ sania mea/ stă ascunsă în zăpezile timpului

bună dimineaţa la moş ajun
ne daţi sau nu ne dati
oamenii zâmbeau şi ne dăruiau
bănuţi portocale nuci şi mere
multe mere
de atunci
ei nu mai zâmbesc iar uşile rămân închise şi triste

din mere mama făcea plăcintă
mirosea a scorţişoară şi brad
el era bucuria noastră
păstram poleiala ciocolatelor
din care făceam ghirlande şi îmbrăcam nuci
pe care măria sa bradul le primea cu braţele deschise
era prietenul meu
seara îmi spunea poveşti despre ţara moşului
unde bomboanele creşteau în pomi şi ciocolatele pe câmpuri


eheee!
de atunci bradul nu-mi mai vorbeşte...
globurile strălucesc precum gheaţa pe geamuri

de atunci
doar merele miros a scorţişoară







Cum arată astăzi Parcul Circului?  Oază de lumină, un colţişor de rai, unde oamenii respiră pace şi linişte. Aleile curate sunt străjuite de copaci care umbresc totul în jur.

Oamenii îşi petrec timpul fie citind, fie supraveghindu-şi nepoţii sau copiii. 




 Există locuri special amenajate pentru cei mici, în care descoperi topogane, leagăne, scări mari şi  mici pe  care ei urcă şi coboară, totul e viu colorat,  tentant pentru joacă. Tot în acest loc am descoperit două fiinţe frumoase, admirate de micuţi. Doi ponei, unul de culoarea ciocolatei, Mircea, cel de-al doilea de culoarea cafelei cu lapte. Poneii înhămaţi la o mini caleaşcă vopsită în două culori, roşu şi alb, erau plimbaţi, contra cost,  pe aleile principale ale parcului.






Lângă locul de joacă, se află un alt spaţiu unde oamenii joacă ping-pong, fac gimnastică la aparatele speciale, se bucură de condiţiile aflate în acel loc.



O altă atracţie este menajeria circului. Acolo, îngrijitorii de animale, sunt în continuă mişcare. Hrănesc vietăţile care fac spectacolulşi curăţă cuştile acestora. Din păcate n-am putut pătrunde mai adânc în acel loc îngrădit. M-am mulţumit să fotografiez pe furiş, cămilele cu două cocoaşe.


 Parcul Circului este renumit  pentru statuetele sculptate de artistul plastic C. Teodorescu, sculpturi realizate din trunchiul copacilor uscaţi. 











 Lacul reprezintă  atracţia de vârf a parcului. Este o imagine de vis pătura de nuferi albi şi roz ce acoperă apa. 











În spatele unei salcii bătrâne am descoperit cu surpriza un cârd de raţe sălbatice care s-au ascuns de privirea mea imediat.





Oameni de toate vârstele se plimbă, admiră covoarele de flori multicolore, hrănesc porumbeii, se odihnesc citind, fac yoghin şi gimnastică de întreţinere. 








Toate frumuseţile acestui parc sunt întreşinute de oamenii care muncesc permanent, pe frig sau caniculă, când alţii se relaxeaza.
Chapeau, oameni ocrotitori ai florilor!




Dacă treceţi prin Bucureşti , nu ocoliţi un petic de rai, Parcul Circului!


miercuri, 4 iulie 2012

,,Căldură mare mon cher!''


,,Căldură mare mon cher!’’



O zi caniculară în care n-ai chef decât să te duşuieşti, să te înfăşori în cearceaf, fără să te ştergi şi să te împrieteneşti cu ventilatorul care îţi răceşte apa de pe ţoală şi implicit pielea,  din care ies aburi.
Cu toate astea mai trebuie să şi mănânci, aşa că, te scoli mintenaş, când soarele abia se întinde, ca un bărbat răsfăţat o noapte întreagă şi te pui pe treabă... nu, nu îţi răsfeţi din nou bărbatul, ci ataci frigiderul, uşurându-l de legume. În fiecare zi femeia se întreabă: ce să mai gătesc astăzi? Pe o zi toridă ca asta, mănânci ades nelipsitele roşii cu brânză. Dar până când? Până când te saturi. Eu mi-am luat inima în dinţi şi am purces să mă coc, de bună voie şi nesilită de nimeni. 

Mi-am propus să fac o supă cu găluşte şi pulpe de pui la cuptor, cu legume sote şi salată chinezească. 
Încerc să mă mişc repede, să nu se înfurie soarele, aşa cum face zilnic, dând buzna în casă, ca un bărbat gelos.
Pentru supă, iaca ingredientele:
·         2 morcovi mari,   2 cepe potrivite, un ardei, doi cartofi mici, 2 ouă, griş, o legătură de pătrunjel, pui;

  Mod de preparare:

Se pârleşte puiul, se spală şi se trimite la plimbare în oala cu apă fiartă, în care s-a pus sare;
se spumează fiertura, după care legumele întregi, mai puţin morcovul, care este tăiat rondele, se îneacă în oală pentru a ţine companie orătaniei, circa o oră; se scoate puiul şi se aşează în tava de cuptor.


Cum preparăm găluştele?

Separăm albuşurile de gălbenuşuri, punem un praf de sare albuşurilor apoi le batem bine; adăugăm gălbenuşurile pe rând şi grişul ploicică, până când obţinem o cremă groasă pe care o punem în oală folosind linguriţa. Turnăm puţină apă rece, pentru a stagna fierberea rapidă apoi acoperim şi le lăsăm să fiarbă la foc mic, circa 10 min. Când pufoasele se ascund, adică se lasă la fundul oalei, totul e gata. Se adaugă pătrunjelul tăiat mărunt.

Pentru  pui cu legume sote avem urmatoarele  ingrediente:



* 4 morcovi mari, 1 kg. de cartofi mici, un ardei gras, 2 rosii mari, pătrunjel, sare şi piper după gust.
E cea mai simplă reţetă. 

Se aşează puiul în tava cuptorului, se taie legumele care se pun în acelaşi loc, se ung cu ulei, se presară sare şi piper apoi se introduc la cuptor circa 1 oră. 
                                           Înainte
                                     După
                                 varza chinezească, un amestec între andive şi varză, nu se spală,
                                 doar se jetuieşte puţin, se toacă subţire, se adaugă sare ulei şi
                                       zeamă de lămâie apoie se amestecă bine
                                          mmmmm! totul în numai 2 ore
                                            Poftiţi la masă!
 S-aveţi poftă!

Asta-i tot

Acum vine si desertul - 

Gastroinimia


Iei o bucată inimă sălbatică flambată
în iubire
presari peste ea un praf de dorinţă
,,n,, linguriţe acorduri de pian
din clapele mângâiate de Clayderman
apoi amesteci bine
până se omogenizează compoziţia
adaugi un vis erotic
pasiuni legănate de bluzz
în mijlocul unei ploi de vară aristocrate,
asezonată cu două guri
de vin rubiniu
peste care torni un dressing
de săruturi şi mângâieri tandre
strălucind în lumina difuză a unor lumânări
împrăştiind arome de afine-n soare...
Ungi tava sufletului cu ulei de floare-dragostei,
o tapetezi cu praf de dorinţă, cu zâmbete şi flori
apoi le introduci în cuptorul tinereţii veşnice
circa

o viaţă lumină.

 miauuu!uite ce interes am eu pentru femeile plinuţe! mi-ee sooomn de chic de-anchişoarelea!

C&M - da? ia uite cum ai să dormi tălică pe preşul de la uşă,cum o să mănânci din gunoaie, cum o să las căpuşele şi puricii să te devoreze, până când ai să te râzgândeşti...crrrrrrrrrrrrraiule!
basta
Share |