RADIO VOCATIV

sâmbătă, 16 iunie 2012

Portet radiofonic - Sorin Teodoriu, omul care ştie să câştige pariul cu prietenia


,,Poveştile lui Sache’’ este o carte cu  o poveste specială.  Iată ce scriam în cronica  evenimentului  ,,Pariu pe Prietene’’ din 3.11.2010 :

Aşa îţi trebuie, dacă ai prieteni, să amuţeşti pe scenă!
 Ruşine!

Să-ţi fie ruşine, domnule Teodoriu, că ţi-ai permis să patronezi un site literar, într-o ţară în care răutatea, duşmănia, grotescul, urâtul -sunt la ele acasă!  Nu vrei să te adaptezi societăţii, domnule! 

Ai fi putut să intri în politică, trei generaţii ar fi trăit fără reparaţii capitale la bugetul saltea... dar nuuu, dumneata te-ai pus de-a curmezişul şi-ai mers mai departe. Ai renunţat la ,,succesuri/ care este'' ca să înfiinţezi un prăpădit de cenaclu, în care literatura şi muzica să-şi facă de cap, prin neadaptaţii rebeli, cu petice la buzunare şi la suflet, cu muzică în plete. E drept că sunt al dracului de talentaţi, dar cine câştigă din asta? Când s-or învăţa minte, domnule, că muzica şi literatura - în general cultura - nu umflă carduri, ci doar suflete?

Să-ţi fie ruşine, domnule Sache! Te-ai întins ca pecinginea, ai făcut pariuri pe prietenie şi le-ai câştigat. Ei şi, ce-i cu asta? Tot săpuniera verde o conduci şi tot blugi porţi. Uite, alţii care au lovit în stânga şi-n dreapta, călcând pe cadavre, care au luat cu zece mâini şi au mâncat cu tot atâtea guri, au ajuns preşedinţi. Sunt puşi la trei ace, au maşini care valorează cât salariu' matale pe cinci ani, au tot ce-şi doresc, mai puţin - prieteni. Pentru ce le trebuie prieteni? Ai văzut ce ţi-au făcut duminică? 

Cantos, a lansat un concurs: cel care va recunoaşte autorul versurilor piesei cântate de ei, va câştiga un premiu surpriză. 

Deşi îl urăsc pe Bacovia, poetul care s-a născut cu moartea anxioasă în sânge, în seara aceea l-am salutat pentru prima dată, pentru că mi-a adus premiul surpriză, o carte : Poveştile lui Sache , autor Sorin Teodoriu. Am mulţumit Codruţei - floare de colţ - îi mulţumesc acum şi lui Mihai, suportul care o susţine. 

M-am grăbit să ajung la Sorin pentru a-mi da un autograf. Abia atunci am înţeles că prietenii: Clara Mărgineanu, Ştefan Tivodar, Emilia Dănescu, Codruţa şi Mihai Lojewski, George C. Dumitru, Tatiana şi Marius Ojog, i-au făcut surpriza de a-i publica o parte din texte, fără ştirea lui. 

Să le fie ruşine pentru asemenea iniţiative! Săracu' om, bine că e tare de inimă. L-au lăsat fără replică. 

Tatiana a citat un fragment din prefaţă,  aparţinând Clarei Mărgineanu: ,,Sorin Teodoriu este unul dintre acei oameni rari, care înfumuseţează lumea. Modest, discret, autentic şi explicit, precum o lacrimă de tristeţe sau de bucurie, Sorin se hrăneşte din bucuriile semenilor săi. De foarte puţine ori , am întâlnit un om atât de generos, despovărat de orice umbră de trufie, capabil de sacrificii pentru a fi în jurul său nobleţe, bucurie, armonie. În dezordinea şi gustul acut pentru derizoriu, în plină dictatură a nonvalorii şi a cultului pentru nimeni şi nimic, în aceste timpuri în care sensibilitatea , prietenia şi (mai ales ) cultura par a fi Cenuşărese, Sorin Teodoriu demonstrează că lupta pentru valoare spirituală nu este pierdută (...) Ne-a demonstrat că arta sfidează încrâncenările de orice fel, că prietenia este deasupra pasiunilor trecătoare şi că, uneori, literatura arată mai bine decât viaţa. Îl felicit pe Sorin Teodoriu pentru apariţia acestui volum şi îl asigur că Pariul său este câştigat.'' 

În faţa unor asemenea argumente, nu pot să spun decât: să ne fie ruşine tuturor, celor care ne-am permis să ne purificăm sufletele, odată la două săptămâni cu muzică şi literatură, îndurând mizeria drumului până la Mojo Club! 

Închei prin a-l felicita şi eu pe Sorin pentru carte, dăruindu-i o poezie, scrisă de un ...escu pe care-l iubesc.

,,O carte, odată scrisă, 
Nu produce imunitate la scris. 
Te vei îmbolnăvi de microbul 
Cărţii următoare. 

Şi tot aşa… 
Ca o veşnică stare de gripă, 
Cu un milion de rădăcini 
De microbi.'' 
(Bolnav de carte) Marin Sorescu 

Să ne fie ruşine, prieteni!Sorin Teodoriu, omul care ştie cum se câştigă un pariu  cu prietenia.
Chapeau!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Share |